Děkujeme za pochopení.
J72a82n76a 28H71e42n39y12c32h59o50v17á
Díky všem za komentáře. Ještě doplňuji k tomu roztírání - někdo sem napsal, že to "zkameněné" je proto, že je tam méně vody..no... jen pro pořádek - tuk se dá "zmrazit" rozhodně za kratší dobu, než voda :-) takže to, co se kupuje v obchodě, prostě máslo není. Nemá smysl o tom polemizovat s někým, kdo ho nezkoušel vyrobit. Neříkám ani, že to nastavované nemůže někomu chutnat, je to každého volba, co chce jíst. To co vyleze ze smetany, je prakticky stoprocentní máslo (to procento mléka v něm je tím, pokud ho nedostatečně procedím), bez konzervantů, éček ... A stačí daleko méně než toho kupovaného.Tedy to vyjde dá se říci nastejno.
Nicméně můj článek nebyl agitací na výrobu domácího másla, spíš jsem chtěla upozornit na fakt, že pokud máslo zdraží, pak k tomu mají důvod, protože buď ho výrobci doteď dotovali, nebo je nastaveno vodou a různými ztuženými tuky.Dokonce nejmenovaná "ekologická firma", která rozváží máslo lidem až k domu (vanička asi za 60 korun) ho nastavuje po mém téměř detektivním pátrání nevím proč syrovátkou, která jim zbývá z výroby sýra, a tím pádem to jejich máslo pěkně smrdí.
Pokud by se přesto chtěl někdo pustit do výroby toho domácího, může mi napsat na můj soukromý mail jana@henych.com - pošlu návod a foto, jak to vypadá. Je to prakticky bez práce, jen pak umýt robota.
J22a45n73a 12H75e43n80y93c78h39o87v82á
pardon oprava: mělo být "tuk se nedá "zmrazit"....chybička se vloudila.
L54i83b22u72š91e 42P62a19l84k96o37v65á
co bysme dělali? Nic jako většinou
zaneřádit si kuchyň abych ušetřila pár korun rozhodně nehodlám
ale bylinkové máslo s troškou česneku je delikateska
P73e76t54r 14Š14i72n96d39e25l11á20ř
Místo česneku bych přidal raději bazalku, ale jinak s paní Palkovou souhlasím.
P72e71t77r 31B60u63r34i52a89n
Hezký, karma. A nejlepší jsou poznámky typu: já ho nejím a tak klidně ať stojí pětistovku. Je to stejně tak inteligentní jako prohlášení: Já auto nemám, tak ať nafta stojí klidně dvě stě litr.
V16l98a49d96i48m23í74r 52Š78ť55a71s95t56n71ý
Nic, nejím ho jak je rok dlouhý. Když bude stát tisícovku, bude mi to úplně buřt.
Z38b17y96n49ě23k 86H71l80á21s43n51ý
Nebude, leda že by jste rezignoval na všechny výrobky ve kterých máslo je.
J77a37n 66H94l68á44v59k74a
Pořád je levnější než bylo za komunistů a to v něm bylo ješte více vody. A nikdo neremcal.
P37e57t65r 90Š96i53n59d68e38l24á26ř
A kdo snad za komunistů (a nejen kvůli máslu) remcal, tak potom za vítězství v literární soutěži "O zlatou mříž ministerstva vnitra" dostával máslo na příděl ve zvláštním výchovném zařízení (tedy ve vězení)...
P20e64t27r 56V80o71b56e17c28k20ý
Poznámka o ztuženém tuku v másle je naprostá hloupost.
Dovolím si odkázat na článek v časopise dTest https://www.dtest.cz/clanek-4803/test-masel-2016 . Cituji : "Evropské nařízení č. 1308/2013 popisuje máslo poměrně striktně jako „výrobek s obsahem mléčného tuku nejméně 80 %, avšak méně než 90 %, s obsahem vody nejvýše 16 % a nejvyšším obsahem tukuprosté mléčné sušiny do 2 %“. Pravidlem číslo jedna je, že máslo nesmí obsahovat nic než mléčný tuk z pravé smetany."
100% máslo z výroby neexistuje a jistě ho nevytvoříte ani domácí výrobou. Můžete si ho jedině tzv.přepustit. Např. https://kitchenette.cz/clanek/122-ghi-aneb-prepustene-maslo .
To jestli lze průmyslově vyrobené máslo dobře roztírat je dáno nejen množstvím tuku, ale i technologickým postupem při výrobě (teplota, míchání, atd).
Obávám se, že si trochu pletete dojmy a přání s realitou.
R68o98b16e47r20t 52M88á53s58l57o
100% Máslo existuje a ani mě nikdo nepřepouštěl .
V63o21k93o38u78n 63V26l11a76d21i62m86i27r
Jeste jsem necetl radu pestovat si vlastni kravu. Ale rad ja ze slehacky vyrobit maslo se v posledni dove vyrojilo nescetne.
To ze maslo lze i za studena roztirat neni tim, ze by se do nej pridaval nejaky jiny tuk, ale proste tim, ze je v nem mene vody nez v tom zkamemelem.
V38l54a44d28i69m25í72r 41Š55ť27a93s11t13n20ý
Pěstují se kedlubny, živočichové, včetně hmyzu, se výhradně chovají.
Z66b16y68n91ě69k 77H28l38á64s92n54ý
Tak vzhledem k tomu, že máslo je jeden z mála produktů, který se prodává v dobré kvalitě, nepovažuju jeho domácí výrobu z koupené smetany za moudrou, a už vůbec né za ekonomickou. Považuju to za akt zoufalství.
J19a78n48a 69H60e13n90y81c73h80o26v12á
díky za komentář...jde o to, že když si koupíte máslo, není to stoprocentní máslo - je to prostě nastavené nějakým ztuženým tukem... tedy ho pak potřebujete (například na tepelnou úpravu) daleko více... čímž je to v podstatě nastejno a nejíte nějaké margaríny. Pokud lze lehce roztírat, není to máslo. Jinak co píšete, jsem si dříve myslela také - občas si kupuji jihočeské, které je hodně "máselné", ale to domácí je prostě domácí. :-) nedá se to srovnat. Je to asi jako kdybyste jezdil Škodovkou, ale Ferrari je Ferrari :-)
Žebříčky
- Karel Trčálek
Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím
- Ivana Dianová
Billa šok
- Milena Zelenková
Rómové se bouří před brněnským soudem
- Josef Nožička
Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím
- Blog Info
Blogy projdou zásadní změnou, podívejte se jakou
- Irena Fuchsová
Můj život s Kukurou
- Martin Mařák
PRO na Malém rynku
- Ondřej Šebesta
Základní pilíře populismu a generál na Hradě
- Miroslav Václavek
Hnutí ANO a jeho majitel Andrej Babiš jsou bezpečnostním ohrožením České Republiky
- Jan Pražák
Mají mít staří lidé přednost?
- Milena Zelenková
Rómové se bouří před brněnským soudem
- Josef Nožička
Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím
- Markéta Šichtařová
Návod na opravu naší ekonomiky
- Karel Trčálek
Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím
- Ivana Dianová
Billa šok
- Petr Hannig
Nejistota ve všem
- Vladimír T. Gottwald
Úsměvy a úšklebky CXXXII. (o jilmové aleji a vytížné Sněmovně)
- Irena Fuchsová
Můj život s Kukurou
- Miroslav Václavek
Hnutí ANO a jeho majitel Andrej Babiš jsou bezpečnostním ohrožením České Republiky
- Josef Nožička
Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch