Děkujeme za pochopení.
M28i91c49h11a34l 73Š31t73o85s22e22l
Tak proto! ... až doteď jsem si lámal hlavu, proč si neumím uvařit kafe bez cukru .-)
D21a91n23a 89T67e84n77z87l29e70r
Někdy se vyplatí experimentovat. Krásný den, Michale.
P97a18v67e55l 77H38e61k
Tohle je zajímavé a někdy to aplikuji do praxe. Osobně dávám přednost zrnkové kávě neb mletá na pracovišti často sublimuje či co.
D36a24n68a 70T17e89n26z98l18e81r
Asi tam budete mít nějakou časoprostorovou anomálii. Krásný den, Pavle, mějte hezký zbytek víkendu.
L43a24d23i83s72l50a29v 36S69t44r50n91a86d
Dano, hezky napsané. Dávám karmu. Káva je jednou ze dvou základních věcí, které "mého člověka" uvedou do provozu po probuzení a dalším přísunem ho umí udržet v chodu až 24 hodin. Tou druhou se moc nechlubím, ale přiznám to, je to nikotin . Ale zpět ke kávě. Trik s teplotou znám, jen jsem ho nepoužíval při přípravě vody v konvici. Svět je tak nějak rychlejší a čekání, až se voda ochladí na oněch cca 96°C, k rychlovarné konvici moc nepasuje. Ale dnes jsem si to vychutnal a po dlouhé době jsem měl výborné kafe. V dobách dřevních, kdy byla rychlovarná konvice symbolem zbytečného přepychu (a před jejím objevením se), jsem vodu na kávu vařil klasicky v konvici na plynu. A tam jsem dával pozor na teplotu. Plynový ohřev konvice s vodou má výhodu, že tepelný příkon předávaný vodě je nižší za jednotku času a teplota nestoupá tak rychle. A ze základní školy si pamatuju poučku, že v momentě, kdy voda přestane "brblat" a ztiší se, tak má při normálním atm. tlaku téměř přesně 97°C. To je totiž okamžik, kdy se z vody uvolní všechny rozpuštěné plyny (to "brblání"). Rychlovarná konvice většinou vodě dodává energii tak rychle, že tento okamžik proběhne téměř současně s nástupem bodu varu.
Ale ke kávě ještě něco. Zkoušela jste někdy experimentovat? Např. přidat do kávy před zalitím malilinko skořice - na špičku nože (hodí se třeba u kávy trochu unylé chuti), nebo na špičku nože světlého pepře? Zkuste. Možná Vás ta chuť příjemně překvapí.
D84a49n90a 30T83e81n55z55l45e68r
Zatím jsem s takovými přísadami neexperimentovala, znám jen kardamon, ale zní to dobře, rozhodně zkusím. Děkuju za tip i za milou návštěvu, Ladislave, mějte se moc hezky.
F46r71a53n51t13i11š96e89k 58L13u81f53t
Zdravím. Jak dlouho by se taková káva měla louhovat? Nebaví mne to čekání až vystydne, nejraději bych do ní hned po zamíchání hodil kostky ledu, aby se již dala pít.
D14a57n24a 44T27e35n50z68l27e84r
Pár minut trvá, než v turku klesnou zrnka kávy ke dnu, takže bych to limitovala tímhle.
Krásný den, Františku.
R32a80d84e67k 98J94a24r36o36š
Mně nejvíc chutná kombinace turek + rozpustná káva půl na půl. Náhodně jsem to jednou zkusil smíchat a od té doby si vařím jenom tohle. Doporučuji vyzkoušet
A také je skvělé dát si do kávy místo mléka Baileys...
D48a97n55a 75T21e29n98z25l34e72r
Co člověk to jiná chuť. Rozpustnou kávu ani Baileys jsem nikdy nezkoušela, ale věřím... Mějte krásný večer, Radku a díky za návštěvu.
K54l91á88r15a 41T45ů42m16o48v63á
Tak to vylité do klávesnice by mě asi fakt probralo. Jinak bůhvíjaké účinky nepociťuji. Možná už zase potřebuju zvýšit dávky.
D29a15n76a 51T60e49n71z65l45e12r
Je to opravdu nepříjemné, ozkoušela jsem. Kdysi... Pro mě asi ještě nepříjemnější než pro tu klávesnici.
Člověk si na tu kávu velice dobře zvyká. Mějte krásný večer, Kláro.
M88i75c72h16a43l 30S14e24d71m56í42k
Polyhistor sice nejste (na rozdíl třeba od jistého B. Slámy ), ale záběr máte úctyhodný.
D32a70n78a 69T22e71n84z85l60e14r
Na světě je spousta zajímavých věcí a času hrozně málo. Mějte krásný večer, Michale.
D45a18n 88P80o77s67p16i95s21i23l
Paní Dano, dnes přijemná změna z "nadpozemských témat" na pozemskéČlánek sem si přečetl se zájmem, i když bohužel káva už dlouhá léta nepatří k mým nápojům. Není to z nějakého náboženského či podobného důvodu, je to jenom proto, že můj žaludek nesnáší naši velmi silně praženou severskou kávu. Středoevroská "café latte" ještě ujde, tady na severu ani mléko v kávě nepomůže. Tak chtě nechtě se musím oddávat čaji , a během času sem se naučil jej oceňovat a stal se ze mně čajový fajnšmekr. Trochu problém je, když někdy ráno potřebuji nakopnout motor, a tady je káva k nedocenění, ale po návštěvě Argentiny před lety jsem našel náhradu - jejich "Mate de Yerba" má zrovna tolik kofeinu jako silná káva a navíc nedraždí žaludeční sliznici. Jinak tady na severu je dost lidí, jejichž žaludek, zrovna jako ten můj, severskou kávu nemohou. Už se těším na Váš článek o kávě a mléku, při návštěvě ČT či Středni Evropy je to pro mě aktuální téma.
D22a98n58a 69T97e34n54z66l40e68r
Díky za tip - o existenci maté jsem zhruba věděla, ale neznala jsem detaily. Teď koukám, ono se to prodává i u nás.
Příjemný večer přeju, Dane, mějte se moc hezky.
O84l40d92ř34i92c32h 30D13w68o45ř14á83k
Pamatuji si, že dle nějakého výzkumu ideální účinek kávy, kdy ji pít, je v 9:30-11:30 a 13:30 – 17:00
Mimo tuto dobu (vyjma noci) si tělo snad samo produkuje nějaký hormon, který má obdobné účinky jako kofein.
D54a49n35a 56T64e59n31z64l84e58r
Zajímavé. Vlastní zabudovaná káva.
Děkuju za návštěvu, Oldřichu, mějte krásné odpoledne.