- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
...vzhledem k tomu,že nejsem expert přes kakao tak si počkám,co na to řekne kakaový boss Kraus který je opět v kurzu v ČSSD..
Velmi zajímavé čtení. A neveselé. Jen podotknu, že tu máme 2,5 miliardy Čiňanů a Indů, kteří bohatnou a budou chtít víc čokolády. Připomíná mi to článek ze Spiegelu, o kukuřici v Mexiku. Tam je přísně zakázáno pěstovat geneticky upravenou kukuřici.
Přesto se v genomu všech 80 druhů původní kukuřice už našel gen z monsanta. Původní kukuřice už pravděpodobně neexistuje.
Svět není bezpečné místo pro život ale co naděláme, nežít se nedá. A ano máte pravdu, růst poptávky po čokoládě právě v těchto zemích žene každý rok ceny kakaových bobů nahoru - i těch "průmyslových". Proto se čokoláda nahrazuje různými posypy, chemicko-ovocnými želé a karamelem z toho nejlevnějšího cukru.
A jak se to teda správně jmenuje? CCN-51, nebo CNN-51?
Ještě že Vás mám už na to CNN koukat nebudu Takže správně je CCN-51.
Zajímavý článek, avšak potíž je v tom, že na výrobku žádné označení druhu kakaa nenajdu.
Na skutečných čokoládách určitě ano, protože je prestiží každého čokolatiéra se tím pochlubit.
Jak to já, jako koncový kupující poznám ?
A jako čokoládu a kde mám kupovat ?
Kdo ví něco o křížení a šlechtění, tak taky ví, že pokud se investuje přiměřeně úsilí a práce, je možné vyšlechtit nové chuťově kvalitní odrůdy stejně jako je možné zpětným křížením získat zpátky původní odrůdu.
Jenomže to nemůžeme dělat my. To musí udělat ti indiáni v Ekvádoru nebo v jiném tropickém státu.
Takže místo socialistických experimentů a ždímání kakaových plantáží sázením oné nekvalitní, ale výnosné varianty, když je kakao pro tuto zem tak důležité, zapracovat, utvořit v tom smysliu nějakou státní politiku pěstování kakaa, vytvořit nějaký institut pěstování kakaa, sehnat do něho schopné vědce a dát jim příslušné úkoly.
prostě začít na tom pracovat.
Máte pravdu. Snaha je, instituce také jsou, ale peníze do celého odvětví tečou od velkých investorů a jejich zájmy jsou zjevné. Možná by stačilo aplikovat systém Baťa. Na podobném principu fungují i některé společnosti v Latinské Americe, a mají docela úspěch. Ale být dlouhodobě úspěšný v konkurenčním světě, kde rozhoduje cena a kde kvalita je v hodnocení až na posledním místě, je něco, co se jen tak neodpouští.
...je to jako se vším, co si člověk ve své "velikosti" předsevzal řídit. Na následky nehledíc...
Snad zpětná ťafka od přírody bude milosrdnější než člověk sám...
Souhlas - vše na světě, dokud jsme nezačali vymýšlet hlouposti založené na budoucím zisku, bylo přírodou nastavené nejlépe, jak jen to bylo možné. Že dnes všichni chceme mít "všechno", je sice lidské, ale to, že si myslíme, že je to možné, je naivní. Jsem přesvědčen, že i nedostatek je v širším kontextu vyjádřením určité rovnováhy. Je jen otázkou co je protipólem? A to je podle mého názoru to, co bychom měli hledat a ne se snažit přírodu přechytračit a vydrancovat. Tak jen vychýlíme řád z jeho uspořádanosti a doufání v milosrdentví bude to poslední, co nám zůstane.
A můžete mi, prosím, poradit jak na výrobku zjistím, z jaké odrůdy pochází?
Opravdu kvalitní čokolády resp. jejich výrobci se touto informací na obalu velmi rádi pochlubí, protože jde o jejich renomé. Pokud tam takováto důležitá informace chybí, je potřeba si položit otázku proč?