Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

N15o11v21o73s53a95d 38M48i38r54o35s38l46a57v 9178259828109

...vzhledem k tomu,že nejsem expert přes kakao tak si počkám,co na to řekne kakaový boss Kraus který je opět v kurzu v ČSSD..;-D;-D!!

0/0
21.4.2017 20:03
Foto

K27a90r83e60l 58M29e36d91u66l24á46n 8518179516702

R^:-)

0/0
21.4.2017 21:04

Z13b50y82n45ě63k 63H60l32á68s39n76ý 3234627335879

R^

Velmi zajímavé čtení. A neveselé. Jen podotknu, že tu máme 2,5 miliardy Čiňanů a Indů, kteří bohatnou a budou chtít víc čokolády. Připomíná mi to článek ze Spiegelu, o kukuřici v Mexiku. Tam je přísně zakázáno pěstovat geneticky upravenou kukuřici.

Přesto se v genomu všech 80 druhů původní kukuřice už našel gen z monsanta. Původní kukuřice už pravděpodobně neexistuje. :-/

+2/0
21.4.2017 18:26
Foto

K53a90r14e24l 47M33e78d31u49l61á53n 8278139716332

Svět není bezpečné místo pro život :-) ale co naděláme, nežít se nedá. A ano máte pravdu, růst poptávky po čokoládě právě v těchto zemích žene každý rok ceny kakaových bobů nahoru - i těch "průmyslových". Proto se čokoláda nahrazuje různými posypy, chemicko-ovocnými želé a karamelem z toho nejlevnějšího cukru. :-(

0/0
21.4.2017 18:31

J91i12n27d86ř75i53c66h 41T46o46l63a40s60z 8911284512224

A jak se to teda správně jmenuje? CCN-51, nebo CNN-51?

0/0
21.4.2017 14:39
Foto

K38a43r35e91l 60M13e36d33u78l71á61n 8948119196432

Ještě že Vás mám R^ už na to CNN koukat nebudu :-/ Takže správně je CCN-51.

0/0
21.4.2017 14:53

K28a96r15e84l 21K45r45p22a10t34a 5714765114693

Zajímavý článek, avšak potíž je v tom, že na výrobku žádné označení druhu kakaa nenajdu.

:-(

+2/0
21.4.2017 14:30
Foto

K47a70r57e42l 11M14e74d37u97l98á50n 8248599526742

Na skutečných čokoládách určitě ano, protože je prestiží každého čokolatiéra se tím pochlubit.

+1/0
21.4.2017 14:59

K94a79r51e44l 53K96r41p94a23t66a 5114925974233

Budu důkladně prohlížet obal, jinak dík.

0/0
21.4.2017 15:05

F91r36a40n58t31i19š33e90k 47P67e17t39r53í68k 6175841694301

Kde se prosím skutečné čokolády prodávají, alespoň pár příkladů.

0/0
21.4.2017 17:43
Foto

K85a68r35e39l 91M35e65d25u50l38á61n 8298449126802

Různé specializované e-shopy, občas i zdravé výživy, ale bohužel je potřeba hledat. Důležité je věnovat pozornost popiskám na obalu a složení. Doporučuji si nastudovat můj článek o čokoládové gramotnosti a bude vám hned jasno co je skutečná čokoláda a to přesně chcete - pak už se hledá lépe:-)

0/0
21.4.2017 18:27

F39r84a17n24t83i10š30e64k 70P88e13t76r46í66k 6865351154811

Jak to já, jako koncový kupující poznám ?

A jako čokoládu a kde mám kupovat ?

+1/0
21.4.2017 14:21

P41e71t21r 53M66u96n48z33a65r 1925811619846

Takže něco jako dnešní rajčata.

0/0
21.4.2017 14:11
Foto

K47a72r36e72l 39M31e77d54u46l84á48n 8698679126312

Docela trefné :-)R^

0/0
21.4.2017 15:19

R87a78d83i50m 36P23o61l70á18š27e41k 9506273449769

Kdo ví něco o křížení a šlechtění, tak taky ví, že pokud se investuje přiměřeně úsilí a práce, je možné vyšlechtit nové chuťově kvalitní odrůdy stejně jako je možné zpětným křížením získat zpátky původní odrůdu.

Jenomže to nemůžeme dělat my. To musí udělat ti indiáni v Ekvádoru nebo v jiném tropickém státu.

Takže místo socialistických experimentů a ždímání kakaových plantáží sázením oné nekvalitní, ale výnosné varianty, když je kakao pro tuto zem tak důležité, zapracovat, utvořit v tom smysliu nějakou státní politiku pěstování kakaa, vytvořit nějaký institut pěstování kakaa, sehnat do něho schopné vědce a dát jim příslušné úkoly.

prostě začít na tom pracovat.

0/0
21.4.2017 14:08
Foto

K63a71r88e36l 28M38e72d40u24l95á83n 8148859346362

Máte pravdu. Snaha je, instituce také jsou, ale peníze do celého odvětví tečou od velkých investorů a jejich zájmy jsou zjevné. Možná by stačilo aplikovat systém Baťa. Na podobném principu fungují i některé společnosti v Latinské Americe, a mají docela úspěch. Ale být dlouhodobě úspěšný v konkurenčním světě, kde rozhoduje cena a kde kvalita je v hodnocení až na posledním místě, je něco, co se jen tak neodpouští.

0/0
21.4.2017 15:07
Foto

J14a96n38a 45S11l76a24n97i20n58o34v20á 1651630227896

R^...je to jako se vším, co si člověk ve své "velikosti" předsevzal řídit. Na následky nehledíc...

Snad zpětná ťafka od přírody bude milosrdnější než člověk sám...

0/0
21.4.2017 13:38
Foto

K37a36r12e18l 83M96e77d75u13l59á15n 8528369396392

Souhlas - vše na světě, dokud jsme nezačali vymýšlet hlouposti založené na budoucím zisku, bylo přírodou nastavené nejlépe, jak jen to bylo možné. Že dnes všichni chceme mít "všechno", je sice lidské, ale to, že si myslíme, že je to možné, je naivní. Jsem přesvědčen, že i nedostatek je v širším kontextu vyjádřením určité rovnováhy. Je jen otázkou co je protipólem? A to je podle mého názoru to, co bychom měli hledat a ne se snažit přírodu přechytračit a vydrancovat. Tak jen vychýlíme řád z jeho uspořádanosti a doufání v milosrdentví bude to poslední, co nám zůstane.

+1/0
21.4.2017 15:18

J57i83t82k89a 36R52ů87ž98i74č86k57o90v25á 8680143626746

A můžete mi, prosím, poradit jak na výrobku zjistím, z jaké odrůdy pochází?

+3/0
21.4.2017 13:36
Foto

K59a82r92e76l 58M32e27d30u98l60á68n 8978279186542

Opravdu kvalitní čokolády resp. jejich výrobci se touto informací na obalu velmi rádi pochlubí, protože jde o jejich renomé. Pokud tam takováto důležitá informace chybí, je potřeba si položit otázku proč?

+1/0
21.4.2017 14:57
Foto

K82a28r93e61l 80M80e31d63u83l48á12n 8438969496862

Doporučuji si přečíst můj článek o Čokoládové gramotnosti a následné články o odrůdách - tam se dozvíte všechno podstatné.

0/0
21.4.2017 19:03



AUDIOZÁZNAM

Petice

Zmeškali jste přenos čtení Davida Vlka? Poslechněte si ho tady.



Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.