Děkujeme za pochopení.
N76o90v41o41s10a73d 54M92i59r64o90s57l28a73v
...vzhledem k tomu,že nejsem expert přes kakao tak si počkám,co na to řekne kakaový boss Kraus který je opět v kurzu v ČSSD..
Z42b95y48n41ě46k 57H23l14á22s42n89ý
Velmi zajímavé čtení. A neveselé. Jen podotknu, že tu máme 2,5 miliardy Čiňanů a Indů, kteří bohatnou a budou chtít víc čokolády. Připomíná mi to článek ze Spiegelu, o kukuřici v Mexiku. Tam je přísně zakázáno pěstovat geneticky upravenou kukuřici.
Přesto se v genomu všech 80 druhů původní kukuřice už našel gen z monsanta. Původní kukuřice už pravděpodobně neexistuje.
K64a12r75e40l 49M65e85d39u92l82á53n
Svět není bezpečné místo pro život ale co naděláme, nežít se nedá. A ano máte pravdu, růst poptávky po čokoládě právě v těchto zemích žene každý rok ceny kakaových bobů nahoru - i těch "průmyslových". Proto se čokoláda nahrazuje různými posypy, chemicko-ovocnými želé a karamelem z toho nejlevnějšího cukru.
J34i48n39d69ř79i48c97h 67T20o16l77a40s66z
A jak se to teda správně jmenuje? CCN-51, nebo CNN-51?
K76a16r60e22l 17M76e52d16u40l61á23n
Ještě že Vás mám už na to CNN koukat nebudu Takže správně je CCN-51.
K35a18r79e54l 69K27r88p71a98t12a
Zajímavý článek, avšak potíž je v tom, že na výrobku žádné označení druhu kakaa nenajdu.
K75a76r73e16l 53M31e83d85u70l19á63n
Na skutečných čokoládách určitě ano, protože je prestiží každého čokolatiéra se tím pochlubit.
F43r14a72n31t25i40š47e92k 86P26e17t13r31í72k
Jak to já, jako koncový kupující poznám ?
A jako čokoládu a kde mám kupovat ?
R90a14d17i32m 54P85o51l78á22š85e68k
Kdo ví něco o křížení a šlechtění, tak taky ví, že pokud se investuje přiměřeně úsilí a práce, je možné vyšlechtit nové chuťově kvalitní odrůdy stejně jako je možné zpětným křížením získat zpátky původní odrůdu.
Jenomže to nemůžeme dělat my. To musí udělat ti indiáni v Ekvádoru nebo v jiném tropickém státu.
Takže místo socialistických experimentů a ždímání kakaových plantáží sázením oné nekvalitní, ale výnosné varianty, když je kakao pro tuto zem tak důležité, zapracovat, utvořit v tom smysliu nějakou státní politiku pěstování kakaa, vytvořit nějaký institut pěstování kakaa, sehnat do něho schopné vědce a dát jim příslušné úkoly.
prostě začít na tom pracovat.
K73a52r43e94l 90M33e78d57u40l58á36n
Máte pravdu. Snaha je, instituce také jsou, ale peníze do celého odvětví tečou od velkých investorů a jejich zájmy jsou zjevné. Možná by stačilo aplikovat systém Baťa. Na podobném principu fungují i některé společnosti v Latinské Americe, a mají docela úspěch. Ale být dlouhodobě úspěšný v konkurenčním světě, kde rozhoduje cena a kde kvalita je v hodnocení až na posledním místě, je něco, co se jen tak neodpouští.
J55a36n90a 22S93l85a83n19i88n26o45v66á
...je to jako se vším, co si člověk ve své "velikosti" předsevzal řídit. Na následky nehledíc...
Snad zpětná ťafka od přírody bude milosrdnější než člověk sám...
K62a36r36e35l 92M71e76d65u59l12á65n
Souhlas - vše na světě, dokud jsme nezačali vymýšlet hlouposti založené na budoucím zisku, bylo přírodou nastavené nejlépe, jak jen to bylo možné. Že dnes všichni chceme mít "všechno", je sice lidské, ale to, že si myslíme, že je to možné, je naivní. Jsem přesvědčen, že i nedostatek je v širším kontextu vyjádřením určité rovnováhy. Je jen otázkou co je protipólem? A to je podle mého názoru to, co bychom měli hledat a ne se snažit přírodu přechytračit a vydrancovat. Tak jen vychýlíme řád z jeho uspořádanosti a doufání v milosrdentví bude to poslední, co nám zůstane.
J57i43t35k15a 64R57ů79ž41i41č91k65o93v12á
A můžete mi, prosím, poradit jak na výrobku zjistím, z jaké odrůdy pochází?
K68a94r25e30l 14M32e43d83u59l35á61n
Opravdu kvalitní čokolády resp. jejich výrobci se touto informací na obalu velmi rádi pochlubí, protože jde o jejich renomé. Pokud tam takováto důležitá informace chybí, je potřeba si položit otázku proč?